divendres, 2 d’agost del 2013

UME? No, gràcies!

La Unidad Militar de Emergencias (UME) de l’exèrcit espanyol es va crear l’any 2005 amb la finalitat d'actuar en desastres i emergències (incendis, inundacions, terratrèmols, etc.) a l'Estat espanyol i, si és necessari, a l'estranger.

La UME, en principi s'activa a petició de les comunitats autònomes, però està clar, que moltes vegades s'autoconvida (ja sabem que significa la trucada d'un militar) i apareixen sense necessitat d'haver-los cridat, només pel fet, de “demostrar” que ells estant allà. I “casualment” la repercussió mediàtica acostuma a ser força rellevant, sobretot en aquells mitjans de comunicació públics i afins al govern espanyol. No importa quantes bombers de la zona estant treballant o quants de la comarca s'hi han desplaçat, l'important és dir que la UME també està allà.

La UME és un projecte imposat amb una visió única d'emergències centralista i espanyolista i militaritzada. Si el govern espanyol el que realment vol ajudar en les grans catàstrofes, sinistres i incendis, el que ha de fer és reforçar els cossos d'emergències existents i no crear-ne de nous. Enlloc de dividir els recursos i els diners, s’ha de potenciar els bombers i la protecció civil, que són els veritables experts en situacions d'emergències.

A més, una gran unitat d’emergències com la UME, en el supòsit cas que fos realment necessària a Espanya, cal que estigui militaritzada? És que no es podria enquadrar sota el paraigües de la Protecció Civil i no pas del Ministeri de Defensa?

Per aquest estiu l’exèrcit espanyol, a part de la tropa que pot actuar a primera línia en l’extinció d’un incendi forestal, ha creat una patrulla que té com a missió el mantenir presència dissuasòria, vigilar les zones assignades, proporcionar informació als serveis d’extinció d’incendis i notificar incidents a les forces i cossos de seguretat. És a dir, uns vigilants-militars del bosc.

El Ministeri de Defensa vol que les comunitats autònomes que necessitin els seus serveis, corrin amb les despeses per tal d’amortitzar l’exèrcit, i es calcula que el cost d’una campanya forestal amb presència militar pot pujar entre mig milió i un milió d’euros més. Cal realment pagar els militars o seria millor reforçar el que tens?

És evident que, recordant una dita popular i molt escaient per aquest tema que, cada terra fa sa guerra, doncs a Catalunya, com diem els bombers nosaltres “ens ho fem sols” i no volem saber res de guerra.

No podem caure en la trampa que en una emergència el que cal és el màxim d’ajuda i no importa qui la fa, ni sota quina bandera. La UME és un projecte que depèn del mateix president del govern i envaeix competències. A Catalunya ja tenim bombers, adf, agents rurals i protecció civil per incendis i emergències i els Mossos com a agents de l’autoritat. No ens calen militars.

I no ens calen, perquè tots sabem quina és la història dels militars a Catalunya i com ens han tractat. Us sona un tal general Franco? Sabeu qui va afusellar el president de la Generalitat Lluís Companys? Però no cal anar tant lluny. Només cal recordar, aquests darrers mesos, les declaracions de comandaments militars sobre el procés sobiranista, acompanyat de maniobres a Collserola, o vols de caces per diverses comarques catalanes, tot plegat intimidador i amenaçant.

Catalunya no necessita la UME. Els Bombers de la Generalitat són un referent a nivell mundial, i l’únic que necessita Catalunya és poder gestionar tots els seus recursos econòmics i de govern i decidir qui ens ve a ajudar i com. I si algú ve, que ell mateix es pagui les despeses, i que no se’ns exigeixi, a sobre pagar la factura. I naturalment, els militars no tenen lloc en aquesta ajuda, ja que sota una campanya de solidaritat, se’ns està imposant una visió única d’emergències, militarista, centralista i espanyolista.

Potser algú m'acusarà de que no vull la UME perquè és l'exèrcit espanyol i jo sóc independentista. Si, aquest és un dels motius, l'exèrcit espanyol no m'inspira gens de confiança, al contrari. Però us convido a fer una cerca per internet, on trobareu nombroses crítiques de gent que treballa en emergències de qualsevol província espanyola i veureu que tampoc els volen. I ells, precisament no són independentistes. (aquí trobareu un exemple)

Les crítiques són moltes: que van allà per fer-se la foto, però que alhora de treballar poc fan; que no es coordinen amb els cossos treballant; que no estan arrelats en el territori i no mostren empatia amb la població i la resta de cossos d'emergències: que els militars tenen el millor material i més modern, mentre la resta de grups operatius amb prou feina subsisteixen...

La UME  es va crear amb una partida inicial d'uns 700 milions d'euros, i el seu pressupost anual ronda els 130-150 milions (tot i que cada any va a menys). Des de l'any 2005, s'han invertit prop de 1.500 milions d'euros, i el cost d'un soldadet apagafocs costa aproximadament un 40%  més que un bomber civil.

S'estan gastant uns diners en la UME que es podrien destinar a reforçar petits cossos de bombers locals o provincials. Si fos espanyol, estaria igualment indignat per aquest malbarament. Espanya és un país on hi ha llocs que existeix molta distància amb un servei d'emergències. Els diners de la UME es podrien destinar a crear aquests cossos i suplir mancances.

En els darrers mesos arriben notícies que molts cossos de bombers d'Espanya s'estan privatitzant Si aquests bombers tinguessin els diners dels militars, caldria la seva privatització? Tot i que això és un altre debat, privatitzar les emergències és una precarització d'aquest servei essencial.

Els incendis forestals són un dels pitjors flagells d’Espanya. Tots sabem que els focs forestals s’apaguen a l’hivern, que la prevenció i la previsió són vitals per evitar els focs, i que aquests recursos destinats als militars, també es podrien destinar a aquesta finalitat. Els diners destinats a la UME podrien destinar-se a contractar aturats per netejar boscos i fer tasques de prevenció a l’hivern.

I torno a repetir, cal que aquesta unitat d’emergències estigui militaritzada? Quin menyspreu més gran per la tradicional organització i voluntariat de la societat civil... Militaritzar les emergències és propi de governs totalitaris, de governs que es malfien de la societat civil.   

El que està clar és que ara som una comunitat autònoma de l’Estat Espanyol, i per tant, no podem decidir res per nosaltres, el nostre marc legal ve imposat. Com a bombers, no tenim competències en salvament marítim, emergència nuclear, aeroports o no podem establir la nostra pròpia cooperació internacional, per posar algun exemple.


És hora de decidir sobre nosaltres mateixos, i entre d’altres, és hora de gestionar sobiranament nosaltres sols les emergències. I aquestes han de ser 100% catalanes i 100% civils! 

4 comentaris:

  1. Gairebé d'acord amb tu en lo que dius. I dic gairebé perque com be dius, els incendis s'apaguen a l'hivern, però poc es fa per aconseguir-ho. Que millor que, ja que no contractaran aturats per la feina, ho faci la UME?. No se, no veig als militars amb desbroçadores i motoserres a l'hivern netejant el sotabosc. Aquesta foto no vend.... ;)

    ResponElimina
  2. Aquí també hi trobareu més reflexions.
    http://nikogranada.wordpress.com/2013/07/31/la-ume-para-que-sirve/

    Bona entrada Marc!

    ResponElimina
  3. Jo estic d'acord amb tu només en algun punt. La UME es un cos militar, i que? Sóc tan independentista com el que més, però no antimilitarista, el dia que siguem independents estaré totalment a favor d'un exèrcit que ens defensi precisament d'aquest que avui ens ocupa. Però en tot cas per mi tothom que intervingui en l'extinció d'un incendi és un company (ADF, BRIF, mossos, protecció civil...) i evidentment també la UME, un altre tema és que realment no compleixin amb la feina. Però tots ens posem les mans al cap quan veiem una autobomba de la UME però no quan veiem un FOCA descarregant 5500 litres d'aigua al nostre incendi, ells també pertanyen al exèrcit i els veiem sovint, només els AVA són de la gene. En tot cas la política i els polítics són els que han fet més mal a la prevenció i extinció d'incendis (retallades, no netejar sotaboscos, no fer complir les franges de seguretat com per exemple a Vallirana...) i això no deixa de ser barrejar-hi més política, el dia que siguem independents ens ho farem com vulguem, avui no tenim prous diners ni recursos i tota ajuda és poca davant d'un GIF.

    ResponElimina
  4. Tots però tots els cossos militars de l´Europa moderna tenen companyes militars d´emergència , e inclús serveis de bombers cobrin grans ciutats ( POMPIERS PARIS, MARINS POMPIERS MARSELLA). La UME es crea per cobrir les mancances de les comunitats , preguntaràs quines mancances , al territori espanyol pots trobar parcs de bombers amb un bomber per torn , i llocs on el parc mes pròxim esta entre 70 i 100 km , diràs a però si son les espanyes , recordo el parc del Prat de Llobregat , primer parc al costat de l aeroport internacional de BCN , entre 3 i 4 bombers per torn . llocs de Lleida que un vehicle pot trigar uns 40 minuts en arribar al sinistre. No pot ser que entre Mataró i Badalona que es la zona mes altament poblada de Cata. no es faci cap parc , gran o petit de Voluntaris o de Funcionaris , però un parc. també podríem unificar cossos d emergències i crear una cosa com deu mana. No pot ser la constant Guerra de la DG , Sindicats , Funcionaris , Voluntaris , tant de bò els bombers de casa tinguéssim una mica de règim militar. Els cossos de bombers militars es creen per donar cobertura d´extinció d´incendis i sanitària a la població civil en cas de conflicte armat , la guerra dels Balcans , conflictes a Africa etc......, Aquells senyors que surten amb boina i un fusell molts d´ells son bombers militars que apart de tanques també aporten camions d´extinció d´incendis i ambulàncies. UME si , però igual amb una altre bandera , però aixo ja és un altre historia. aquí un enllaç

    http://www.defense.gouv.fr/terre/actu-terre/catastrophes-au-japon-envoi-de-militaires-francais/(language)/fre-FR#SearchText=pompiers#xtcr=1

    ResponElimina