dimecres, 10 d’octubre del 2012

Estudi i investigació sobre els bombers voluntaris

La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, altrament dit, els bombers, començarà en uns dies, "un projecte d'investigació amb l'objectiu de conèixer el perfil sociològic dels bombers voluntaris a Catalunya. Es voldria comprendre quí són i què pensen els actuals integrants del denominat cos de bombers voluntaris, amb més de 2.500 integrants a tot Catalunya i repartits en uns 60 parcs de bombers, en uns moments de fortes transformacions i contradiccions en el model de prestació del servei voluntari dins dels Bombers de la Generalitat". 

Celebro aquesta iniciativa. Fa temps que penso que hi ha un un cert desconeixement dins la casa sobre els bombers voluntaris, tant a escala de direcció, com a escala dels mateixos bombers -professionals, sindicats i també entre bombers voluntaris de diferents parcs, ja que cadascú té unes inquietuds diferents. 

Actualment hi ha una certa fricció, discrepància i també molta mala llet, en l'actual model de Bombers a Catalunya. Per una banda, tenim que des de la Direcció General s'intenta donar-nos una política de peix al cove, és a dir, "no és tot el que voleu, però de moment heu d'acceptar això". A més cal tenir present, que mai ens ha defensat públicament de manera clara davant els atacs que hem patit i tampoc ha sabut frenar un boicot actiu i passiu cap als bombers voluntari per part d'alguns comandaments. 

També tenim el paper dels sindicats i alguns professionals, que es pensen que nosaltres som l'enemic número 1 i el mal dels seus problemes. 

I finalment trobem els mateixos bombers voluntaris, els quals, també discrepem sobre quin model i quin paper hem de tenir com a Bombers. Som  uns 2.500 bombers voluntaris, per tant, ja us podeu imaginar les diferents inquietuds i idees que poden arribar a existir. Un exemple molt clarificador és que tothom està d'acord (o almenys molta gent així ho ha expressat) que ens cal un nou reglament, però alhora de decidir com ha de ser, hi ha moltes diferències i algunes fins i tot contradictòries. 

Hi ha molt moviment des de fa un any dins els bombers voluntaris, arribant al seu punt màxim, al mes de maig, amb els fets de Rasquera (el qual, aprofito i faig un parèntesi, on malgrat les reivindicacions de Rasquera, m'agradaria saber si hem aconseguit realment alguna cosa...). La "casa"· s'ha adonat d'aquest moviment i ara es posa mans a la feina. Espero que les eleccions a la Generalitat de Catalunya, i un possible canvi de Director General, no paralitzi o desvirtuï la finalitat d'aquest projecte, com moltes vegades ha passat cada vegada que hi ha hagut eleccions i un canvi de Director General. 

Malgrat tot, celebro aquesta iniciativa i esperono als seus promotors i realitzadors que no defalleixen, alhora que faig una crida a tots els bombers voluntaris, perquè no deixin perdre aquesta oportunitat magnífica que tenim perquè se'ns escolti. Almenys la intenció clara hi és. 

 

2 comentaris:

  1. Ah, aixi que lo de rasquera si que va ser una mobilització... jo pensava que senzillament no us hi havieu pogut desplasar... en fi, esta be coneixer la veritat

    ResponElimina
  2. si "anonim" si, esta be coneixer la" veritat".

    salutacions marc, et felicito pel blog!

    jordi Nadal
    bomber voluntari Cornudella

    ResponElimina