dijous, 2 d’agost del 2012

Resposta al “Col·lectiu de bombers professionals de Lleida”.

Carta enviada al diari Segre, en resposta al “Col·lectiu de bombers professionals de Lleida”. 

El 29 de juliol va va aparèixer en aquest diari una carta titulada “Bombersvoluntaris, àngels del foc”. Era una carta d’agraïment al col·lectiu dels bombers voluntaris, que no es ficava ni criticava ningú més. Però tres dies desprès els autoanomenats “Col·lectiu de bombers professionals de Lleida”, els hi va agafar un atac de ressentiment i ràbia i van escriure una carta demagògica i criminalitzant els bombers voluntaris. Ara nosaltres, com a bombers voluntaris, els hi volem replicar. 

El Cos de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya està regulat, entre d’altra normativa, pel Decret 246/1996, de 5 de juliol (Reglament del cos de bombers voluntaris de Catalunya) i per la llei 5/1994 del 4 de Maig (regulació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments de Catalunya). Aquestes dues lleis i demès normativa, es pot consultar a la pàgina web del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya: vulgui saber com ens regim que hi faci una ullada a la pagina www.gencat.cat/interior 

Dit això, més que res, per que tothom tingui present que som un cos reconegut per la llei i emparat per l’administració, i que els bombers voluntaris tenim més de 150 anys d’història en aquest país, i que molts parcs de bombers voluntaris, ja existien abans de la creació del Cos de Bombers de la Generalitat, l’any 1986. 

Ens agradaria aclarir que CAP Bomber Voluntari (ara endavant BV) té una nòmina fixa, ni CAP cobra 1.144euros al mes com s'ha publicat en aquest diari l’1 d’agost en la carta demagògica signada per uns autoanomenats “Col·lectiu de bombers professionals de Lleida”. Els BV fem guàrdies gratuïtes tot l'any, tant caps de setmana, com entre setmana i només cobrem la quantitat de 7,53 euros/hora en les sortides d'atenció a sinistre, és a dir quant pugem al camió i atenem un servei urgent estant de guàrdia al parc o requerits telefònicament pel Control central de la Regió. 

Des de fa molts anys en època de campanya forestal , del 15 de Juny al 15 de Setembre, es fa un retén als parcs de BV de 11h a 21h que son les hores de més risc d’incendis forestals. Durant aquestes hores hi ha 3 BV de retén i, si, cobren 7,53euros/hora. Aquest any la cosa ha canviat i la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament (ara endavant DG) ens permet ser 5 BV. El motiu de poder ser més personal és que degut a una denuncia dels sindicats d’aquest any i que ens hem quedat sense esquadres forestals (personal eventual contractat) als parcs de BV i la DG, que té més seny que els sindicats sap que un incendi no es pot afrontar de primera sortida amb 3 efectius. 

És cert que a BV hi ha treballadors públics com, policies locals i mossos, bombers de Barcelona i d’empresa, metges, infermers, conductors d'ambulàncies...però també tenim arquitectes, enginyers, jardiners , instal·ladors de serveis, paletes,etc. Aquesta dualitat, més enllà de ser un problema hauria de ser un plaer tenir personal qualificat en el Cos de BV, però les enveges en aquest país estan a l'ordre del dia. 

Els BV normalment tenim un clima de cordialitat i d'amistat amb companys funcionaris del Cos de Bombers de la Generalitat, però els sindicats i una petita, molt petita representació de bombers funcionaris ens estan dinamitant i criminalitzant d'una manera gratuïta buscant no sé què... 

Volem aclarir que aquells parcs de bombers voluntaris que no van anar al foc de l’Empordà, va ser per una decisió dels comandaments de bombers, no pas per una decisió pròpia dels bombers voluntaris. Aquesta decisió respon a qüestions estratègiques, ja que lògicament no pots deixar tot un territori sense personal de bombers i més en una distància de tantes hores. Cal aclarir aquest concepte, perquè creiem que hi ha molta mala voluntat en apuntar aquesta dada. A més, els bombers funcionaris van anar tots, perquè tenen esquadra forestal, el personal de reforç pels incendis forestals (i els voluntaris no, per culpa dels sindicats). I cal dir que la Generalitat va demanar ajuda a bombers francesos i andorrans, perquè el foc de l’Empordà va superar la capacitat d’extinció, cosa que no diuen aquest “col·lectiu de professionals”. Encara que hi haguéssim anat tots els bombers de Catalunya, tampoc s’hagués apagat en un dia. Recordem que va estar cremant durant 5 dies. Hi ha una clara intenció de manipulació i d’enganyar a la ciutadania i de posar els bombers voluntaris com els culpables de les hectàrees cremades en el foc de l’Empordà.  

També volem deixar clar que fa molts anys que estem demanant regularitzar les nostres compensacions i cotitzar a la S.S , però s'ha de canviar la llei i això ja no és cosa nostra. També hem proposat reduir una part de les compensacions i que s'inverteixin en una mutualitat per nosaltres, cosa que també per burocràcia actualment no es pot fer. Recordem que la nostra assegurança té moltes mancances i no estem del tot cobert en cas d’accident en un servei, i tot i així, continuem actuant. 

Nosaltres no estafem a ningú, fem la nostra tasca el millor i amb la màxima professionalitat, mirem d'ajudar amb tot el que podem, tot i que des del setembre del 2011 no hem cobrat cap compensació ni tenim esperança de cobrar-ne cap durant el 2012. Així doncs, que no ens vinguin amb sopars de duro, dient que cobrem una nòmina mensual, ja que no és veritat. 

I malgrat no cobrar, seguirem anant al parc i donant servei als ciutadans com hem fet sempre, que ells no tenen la culpa de que uns quants sindicalistes es vulguin carregar un model que fa molts anys que funciona i que a Europa encara funciona millor, només dir que a França el 70% dels bombers son voluntaris. 

Signat, Jordi Puigdomenech i Marc Ferrer, bombers voluntaris del Parc de Matadepera.

2 comentaris:

  1. Em permeto signar també aquesta carta, amb el vostre permís.

    ResponElimina
  2. M'aencanta la canya que els estas foten documentalment i això sense traure cap drap brut per que si no els deixem totalment en evidencià. Jo també estic d'acord amb tu totalment aixó vol dir que tens tot el meu suport

    ResponElimina