dilluns, 21 de maig del 2012

Informem o desinformem. 2ª part

Extret del blog "Casa al món", de Joan Roma, caporal bomber voluntari del Parc de Sant Llorenç Savall. 20 de maig.
 
 
 
Informem o desinformem. 2ª part
 
Sembla que la primera part ha estat ben acollida. No soc gens bon escriptor, però el que he escrit m'ha sortit del fons i ho he fet amb tota sinceritat. Si alguna persona s'ofèn em sabrà greu, però en cap cas és la meva intenció.
Aquesta segona part correspon a la crònica del dia 18 de maig publicada a la versió impresa del suplement "Vivir" de La Vanguàrdia en versió castellana, pàgines 1 i 2. No la tinc digitalitzada així que si la voleu llegir haureu d'anar a la font original. www.lavanguardia.es



Tornant a l’article, el titular del mateix ataca i m’ofèn, però el desenvolupament ja ratlla el surrealisme. Citaré textualment algunes parts del mateix per intentar aclarir conceptes i resoldre falsedats:
1)   “Parte de los bomberos voluntarios temen que sus asignaciones economicas desciendan”.
a)    En cap moment de cap reunió s’ha plantejat aquest com el motiu principal del problema.
2)   “parte de la buena imagen de los bomberos voluntarios”
a)    Per a la gran majoria de la població de Catalunya no tenim imatge, ni bona ni dolenta, ja que no saben de la nostra existència perquè anem amb els vehicles del mateix color i portem la mateixa roba que els professionals. Fins i tot quan la Generalitat va voler visualitzar públicament les dones bomberes, no va contemplar les voluntàries i va editar un vídeo en el que directament les ignorava.
3)   “discrepancias entre ciertos veteranos de este voluntariado”
a)    Jo no em crec que certs veterans puguin mobilitzar un col·lectiu de 2500 bombers distribuïts arreu de Catalunya. Ni tan sols els sindicats ho han aconseguit.
4)   “Esa orden hará que ciertos voluntarios que ocupan puestos más o menos fijos como conductores o jefes de almacén de los parques vean disminuidos sus ingresos”
a)    Es torna a insistir amb "certs voluntaris" i en el tema econòmic però el cert és que en cap parc hi ha “jefe de almacén” ni “puesto fijo” de conductor.
5)   “el Departamento......contrata escuadras de bomberos”
a)    La Generalitat contracta auxiliars d’oficis Forestals per a la campanya d’estiu, però mai ha contractat bombers només per a l’estiu. Per a ser bomber s’ha de passar unes proves i un període de formació molt diferent del de les persones que formaran part de les esquadres forestals. Potser si la periodista hagués contrastat la font, hauria pogut informar correctament.
6)   “Se trata de instalaciones de mayor o menor entidad que cuentan con un jefe de cuartelillo, tambén voluntario”
a)    Un parc de bombers és un parc de bombers independentment de com sigui l’edifici, hi ha millors definicions que "cuartelillo". És com si jo volgués definir un periòdic així: “Són papers impresos de major o menor qualitat que tenen un responsable d’impressores, també periodista”.
7)   “Así bajarán los ingresos de ciertos voluntarios que ocupan puestos de carácter más estructural”
a)    Portem ja tres paràgrafs de la crònica i ja han tornat a sortir les paraules màgiques “ciertos” i “ingresos” fins a quatre vegades, el tema comença a ésser obsessiu. Els periodistes coneixen realment la problemàtica? Jo crec que la seva font d’informació és parcial i interessada i s’ha publicat sense contrastar.
b)   Si realment hi ha llocs de caràcter estructural ocupats per voluntaris, s’ha d’informar a la Direcció quins són i no llençar la pedra per amagar la mà.
8)   “(El Voluntario) percibe ocho euros por hora de Servicio como indemnización”
a)    Quasi l’encerta !!! realment són 7,53 € l’hora de servei, a cobrar al cap d’entre tres i sis mesos.
9)   “Los voluntarios reciben cantidades que pueden superar los 1.000 Euros en un mes y hasta el doble ocasionalmente”
a)    Ja comença a fer-se’m pesat això de parlar tant de diners, però tornem-hi:
i)     Les hores de servei d’un bomber voluntari tenen un límit màxim mensual que oscil·la entre 100 i 150, per tant estarem en una franja d’entre 753€ i 1.129,50€ , mai el doble.
ii)    Aquí ja no parla de “ciertos” voluntarios, ara ja som tots els que ens embutxaquem entre 1000 i 2000 euros al mes segons els periodistes.
iii)  Cal que recordi que la compensació es per hora de servei?
iv)  El que no sap, o no vol saber el/la periodista, és que molts (i no “ciertos”) d’aquests voluntaris, dipositen l’import de les compensacions al fons comú del parc i així poden comprar material que el servei no proporciona, pagar-se una assegurança, pagar-se formació, anar a congressos i jornades, etc... i també fer alguna merescuda calçotada amb les famílies –que també pateixen la nostra tasca-.
v)    Tinc al meu davant els certificats de 2011 per a la declaració de renda de tres bombers del meu parc, emesos per la Generalitat de Catalunya. El total de percepcions compensatòries de cadascun d’ells oscil·la entre els 800 i 1000 Euros de tot l’any 2011. Cal que digui més?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada