diumenge, 27 de maig del 2012

CATAC, UGT I CCOO informen (?) sobre els fets ocorreguts al foc de Rasquera

Benvolgudes companyes, benvolguts companys, 

Els sindicats del Cos de Bombers de la Generalitat volem expressar el nostre rebuig a les mesures de pressió que els òrgans de representació dels bombers voluntaris van adoptar durant el foc de la setmana passada a la Rasquera : no acudir com sempre han fet per ajudar a extingir un gran incendi forestal. 

Els bombers, tan professionals com voluntaris, mai haurien d'anteposar les seves reivindicacions a la seguretat de les persones, els béns materials i la protecció del medi ambient. No acudir deliberadament en senyal de protesta a un foc com el de la Rasquera ha sigut un acte despreciable, el qual condemnem enèrgicament. Els bombers professionals hem dut a terme diverses mesures de pressió contra la administració al llarg de la nostra història, entre les quals, per exemple, ha estat el negar-se a fer hores extres. Aquesta mesura, però, s'ha fet sempre amb el compromís de no rebaixar de forma dràstica els nivells de seguretat, i si ha hagut alguna crida extraordinària (com per exemple un foc forestal de grans dimensions) els bombers professionals hem aparcat aquesta mesura i hem acudit a complir amb el nostre deure, que està per sobre de qualsevol reivindicació. 

És evident que alguna cosa s'ha fet malament amb els bombers voluntaris. Desitgem que els nostres companys voluntaris puguin millorar les condicions de la seva tasca, la qual és lloable i necessària pel país. Però alhora que la seva tasca dels bombers voluntaris és important i necessària i així ho reconeixem, els seus representants fan una guerra bruta per continuar amb un model de voluntariat que no podem compartir: alguns bombers voluntaris estan reben compensacions econòmiques que a vegades són incompatibles amb l'essència del que ha de ser una persona voluntària: una dedicació altruista, realitzar un servei a la societat sense demanar contraprestacions. 

També volem condemnar l'actitud del Govern: primer nega el conflicte, i 24 hores després negocia amb els representants dels bombers voluntaris per tal de continuar amb un model de voluntariat que sovint és incompatible amb la naturalesa del que ha de ser una tasca voluntària. 

Avui, estem a les portes de la campanya forestal. És moment d'estar alerta i garantir la seguretat de les persones i del medi ambient. Ens devem a aquesta causa per sobre de tot, i per això els bombers treballarem fins l'extenuació per protegir el país. Però el 15 de setembre, un cop acabada la campanya forestal, treballarem per tal de tenir un model mixt de bombers professionals i voluntaris just, equitatiu, i proporcional. 

CATAC, UGT I CCOO
26 de maig de 2012. 

Analitzem paràgraf per paràgraf:
1er:
Tothom és lliure d'expressar o no la seva opinió sobre unes reivindicacions i unes accions,  però ara ho veig com un oportunisme. Fa masses anys que els bombers voluntaris reivindiquem i fa masses anys que esperava algun comunicat de solidaritat enlloc de rebuig. Ho trobo molt trist.

2on:
És cert, el que diuen, "Els bombers, tan professionals com voluntaris, mai haurien d'anteposar les seves reivindicacions a la seguretat de les persones, els béns materials i la protecció del medi ambient". És per això, que en l'incendi de Rasquera, els bombers voluntaris vam anteposar primer la nostra pròpia seguretat. Treballar en segons quines condicions no es pot treballar, ni amb poca formació, ni amb material precari, i sobretot sense una assegurança digna. Però això els bombers voluntaris, que recordem que també tenen una feina, uns estudis i una família, van avantposar la seva pròpia seguretat i van dir que no estaven disponibles, ja que la seva prioritat va ser la seva pròpia seguretat i la seva feina, estudis i família.
També caldria recordar que els bombers voluntaris, sempre hem deixat la nostra feina, estudis i família, per anar qualsevol servei, a qualsevol hora, i a qualsevol dia. (Qui estaria disposat ha marxar d'un dinar de Nadal per anar a apagar un contenidor de paper?. Doncs nosaltres ho hem fet!)

3er: 
Es diu que "és evident que alguna cosa s'ha fet malament amb els bombers voluntaris". Aquí haig de rectificar: "alguna cosa no", TOT, tot s'ha fet malament i fa anys que es fa malament i fa anys que reivindiquem i fa anys que NINGÚ ens escolta, ni comandaments, ni sindicats, ni polítics!
La política de "qui dia passa any empeny" s'està portant a terme amb els bombers voluntaris des de 1999, any de la darrera gran mobilització dels bombers voluntaris. Si consulteu hemeroteques, veureu que les reivindicacions son pràcticament les mateixes de fa 13 anys! 13! i la majoria no s'han solucionat.
Una "perla" que cal comentar d'aquest 3er paràgraf: "alguns bombers voluntaris estan reben compensacions econòmiques que a vegades són incompatibles amb l'essència del que ha de ser una persona voluntària. Això és la vostra opinió personal que està feta amb la intenció de desprestigiar. Les compensacions econòmiques que rebem estan RECONEGUDES per l'ADMINISTRACIÓ. No robem ni fem cap xantatge. Els bombers voluntaris tenim més de 150 anys, de fet, l'origen dels bombers, rau en bombers voluntaris i SEMPRE, s'ha rebut una compensació econòmica. Llegiu reglaments del segle XIX i veureu que no és un invent d'avui en dia. No vull entrar en el debat de que si una persona voluntària ha de rebre una compensació econòmica o no. És molt trist, que vosaltres parleu de diners, quan nosaltres, parlem d'assegurança, formació i material. 

4rt:
Mira en aquest paràgraf  hi estic d'acord en la crítica a l'actitud del Govern, tot i que si hem d'entrar en "naturaleses incompatibles", en trobarem moltes, com per exemple, seria una naturalesa incompatible un funcionari fent el "pluri" des del parc de bombers estant de guàrdia, tot aprofitant la infraestructura i material del parc, o també seria una naturalesa incompatible que un funcionari tingui una altra feina, quan hi ha moltes persones en situació d'atur. Oi que m'enteneu? Veieu que per aquí no s'hi pot anar, que potser vosaltres acabareu reben més que nosaltres? No és lícit que ens ataqueu només per les nostres compensacions econòmiques, quan hi ha algú que encara la fa de més grosses i mai els heu denunciat.

5è:
Us agafo la paraula: "Però el 15 de setembre, un cop acabada la campanya forestal, treballarem per tal de tenir un model mixt de bombers professionals i voluntaris just, equitatiu, i proporcional". M'agradaria que treballéssim colze a colze, plegats, asseguts en la mateixa taula i participant en les negociacions de tu a tu, cosa que fins ara no s'ha fet. Si hi ha la "voluntat" de solucionar un  problema, s'ha de comptar amb els "voluntaris". 
A partir d'ara en TOTES les negociacions entre bombers i el Departament d'Interior, hi ha d'haver representants de bombers voluntaris.
I un model just i equitatiu i proporcional vol dir bombers igualats amb les mateixos condicions, la mateixa formació i el mateix material, les mateixes obligacions i els mateixos drets. No poden existir, bombers de primera divisió i bombers de segona divisió.

I ja per acabar...

Recordo que el fet que un bomber voluntari comuniqui que no està disponible per anar a un foc, està contemplat i reconegut, per tant, NINGÚ va cometre cap delicte, NINGÚ va saltar-se cap llei ni va violar cap reglament. Potser moralment no és acceptable, però clar, si comencem a parlar de moralitats...

En honor a la veritat, els companys sindicalistes es deixen d'explicar moltes coses, com per exemple, d'on surt part del malestar dels bombers voluntaris. Però com que estic més per la unitat que per la divisió, vull mirar endavant i no enrere, passaré pàgina, creuaré "el riu", sense fer cap "parada" i continuaré endavant...

Companys de CATAC, UGT i CCOO si de veritat voleu defensar TOTS els treballadors el que hauríeu de fer és denunciar la perversió que s'està fent dels bombers voluntaris i del sistema de semi-esclavatge al voltant del voluntariat. Si se'ns demana les mateixes obligacions, també volem els mateixos drets. No pot ser que un servei uns treballin amb totes les garanties i d'altres en estat precari, i si a sobre voleu que treballin de franc? D'això se'n diu ser un serf. Mireu les condicions dels bombers voluntaris en la resta de països d'Europa i us adonareu de la nostra precària situació laboral (sense assegurança, sense conveni, sense cotitzar, sense...) (perquè al cap i a la fi, som voluntaris, però estem treballant). Sempre s'han rebut compensacions econòmiques i el fet de només denunciar això i no pas altres mancances és ser molt pervers, i més si prové d'un sindicat que hauria de vetllar per tothom.

Companys de CATAC, UGT i CCOO enlloc de defensar les mancances dels bombers voluntaris, esteu atacant els pocs "drets" que hem aconseguit. I aquests "drets" no van contra els vostres interessos, i això ho sabeu.

Avui en dia és insostenible l'actual model mixt i cal una revisió i una reestructuració a fons. Alguna cosa no funciona quan hi ha parcs de bombers voluntaris que tenen més sortides que parcs de bombers professionals. O potser si que funciona. El que està clar, és que els bombers voluntaris se'ns ha tractat moltes vegades amb menyspreu, com l'auxiliar del professional, la minyona del comandament i això s'ha d'acabar. Cal recordar la situació dels companys de Badalona? I ho torno a repetir: mateixes obligacions, mateixos drets i mateixes garanties!

Companys de CATAC, UGT i CCOO, segurament que moltes vegades heu utilitzat l'expressió "entre bombers no ens hem de trepitjar la mànega". Doncs això és el que us demano. Als bombers professionals i als voluntaris: unitat. Tenim moltes més reivindicacions i problemes que ens uneixen que no pas que ens separem. Som més de 5.000 bombers que si estiguéssim units, seriem una força imparable. No hem de deixar que ens manipulin a uns i altres per interessos obscurs i particulars d'una minoria. Qui surt beneficat de burxar en un o altre cos per enfrontar-nos? A qui li va bé que hi hagi aquests estires i afluixes? 

Realment no ens adonem tots plegats que ens estem equivocant d'estratègia? 

Que l'estiu ens sigui plàcid i que ens porti la calma i la unitat que necessitem tots els bombers (professionals i voluntaris).  

Per un model de bombers, just, equitatiu i proporcional! 

1 comentari:

  1. Hòstia, està molt bé company. Però als sindicats, jo no els hi demanaria res, fa molts anys que van pedre la seva funcioó de sindicat

    ResponElimina