divendres, 18 de maig del 2012

Algú hauria de dimitir

Amb l’incendi de Rasquera ha sortit a la llum pública el problema  o conflicte dels bombers voluntaris amb el Departament d’Interior. No és una cosa d’ara, com alguns han volgut fer creure.
El malestar fa anys i anys que dura, el que si és cert, és que fa unes setmanes que tot plegat s’ha agreujat. I perquè s’ha agreujat? A mitjans de març  el portaveu de la UGT-Bombers, Antonio del Rio, va afirmar a “La Vanguardia” que els bombes voluntaris “precaritzen el servei” i que “potser son bons en els seus oficis, però no són bombers funcionaris”, entre d’altres perles. Aquestes paraules venien per la denúncia dels bombers voluntaris de Badalona, que se sentien menyspreats pels seus companys funcionaris. S’havien donat casos de fins i tot, que algun funcionari no volgués compartir taula alhora de dinar amb els voluntaris.
Les declaracions de Del Rio, que no era la primera vegada que atacava els bombers voluntaris, va provocar que desenes de bombers voluntaris, manifestessin per les xarxes socials la seva oposició i malestar a aquestes paraules. A més, en reunions formals i informals entre comandaments de bombers voluntaris i comandaments de la DGPEIS ja es va exposar que les declaracions del sindicalista no ajudaven a solucionar el problema. Al cap d'uns dies, algun bomber i  formador de l’ISP, en una mala planificació estratègia,  va reclamar als seus companys, que com a mesura de pressió cap a l’administració, no es fessin classes als bombers voluntaris. Aquest fet, també va comportar un rebuig general per part dels bombers voluntaris, al sentir-se utilitzats i perjudicats per part d’aquests formadors. L’ASBOVOCA  (Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya) va presentar una queixa formal a la DGPEIS tot demanant l’obertura d’un expedient disciplinari per aquest formador.
Darrerament  en algun servei, algun comandament de bombers, ha dit que no calia la presència de bombers voluntaris, fet que també ha estat interpretat com un menyspreu cap als voluntaris, quan potser si que calia la seva presència.
Entre sindicats i comandaments, el xup-xup del malestar dels bombers voluntaris doncs, s'estava coent...i si això lli afegim el descontentament general per la manca d'assegurança digna, reivindicació de més formació i més material, doncs ja ho tenim tot apunt per esclatar...
Però la gota que ha fet vessar el got, ha estat la negativa, a mitjans d’abril, de la DGPEIS de NO dotar als parcs de bombers voluntaris, de personal auxiliar forestal per la campanya forestal. S’ha de tenir present, que els bombers voluntaris sempre han tingut treballant amb ells, personal auxiliar forestal , però ara, es deia que no, argumentat que hi havia problema jurídics, quan fins aleshores mai havia passat res. Aquest fet, és vist, com el darrer menyspreu cap als bombers voluntaris.
La resposta dels bombers voluntaris no es va fer esperar i ja a mitjans d’abril, ja van comunicar que es negaven a fer serveis NO urgents, i que també es negaven a fer tasques de conductors d’ambulàncies i comandaments, tasques que havien fet fins aleshores.
Cal aclarir que els bombers voluntaris no han fet cap vaga encoberta. Primer perquè no son treballadors de l’administració  i perquè no tenen contemplat aquest dret, i segon perquè no s’han negat a anar, simplement s’ha dit que no es té disponibilitat per anar, una cosa que SI que està contemplada i que no viola cap reglament ni cap llei.
Des del Departament d’Interior es va fer cas omís a aquestes peticions i comunicacions. Els bombers voluntaris feia temps que demanaven seure i negociar, però des del Departament semblava que no hi havia una voluntat clara i ferma de solucionar el problema.
 Vist doncs, tot el que ha passat,  “algú” hauria de dimitir.
Algú hauria de dimitir per permetre que fins ara els parcs de bombers voluntaris tinguessin durant tots aquests anys, personal contractat,  ja que ara pel que sembla, no poden tenir-ne, quan la llei NO ha canviat.
Algú hauria de dimitir per negar durant  48 hores el conflicte amb els bombers voluntaris i amagar a tot el país la nostra problemàtica.
Algú hauria de dimitir coneixent la problemàtica dels bombers voluntaris durant molts anys, i no fer res per solucionar-ho fins que li ha esclat als morros.
Algú hauria de dimitir per dir que hi ha “algun desacord” o “certes desavinences” quan existeix un problema realment molt greu. I ho sabia. I repeteixo molt greu.
Algú hauria de dimitir per dir que la manca de bombers voluntaris no ha afectat l’extinció de l’incendi de Rasquera.
Algú hauria de dimitir per permetre que encara els bombers voluntaris no tinguem una assegurança digna, una millor formació i un millor material.
Algú hauria de dimitir per dir que “els bombers voluntaris no estan preparats per fer segons quins serveis”, quan això és mentida. I si realment els bombers voluntaris no estem preparats per fer segons quins serveis”,  com que fins ara s’ha manat als bombers voluntaris anar a tots els serveis, algú hauria de dimitir per permetre aquesta contradicció.

Però en aquest país, com que la dignitat és una paraula que no existeix, i menys entre la classe política, com que “qui dia passa any empeny” i com que “espero a jubilar-me amb una bona paga” o “ja em contractarà Abertis quan no tingui responsabilitats polítiques”, ningú dimitirà...estigueu tranquils...I així ens va...

Algú hauria de dimitir per saber amb antelació les reivindicacions dels bombers voluntaris i permetre que això passés.

6 comentaris:

  1. Molt ben escrit Marc,.....
    tot i que ;-)
    Jo encara hi afegiria algun paràgraf:

    Algú hauria de dimitir o rectificar públicament per afirmacions com que "els voluntaris precaritzen el servei".

    Algú hauria de reconèixer i rectificar públicament per promoure el boicot a la formació de bombers voluntaris.

    Salut
    Joan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ok Marc completament a favor.

      Soc BOMBER voluntari des de fa 10 anys i e assistit a infinitat de serveis , soc un dels membres de l'equip de Gelida que participa en el concurs de rescat de victimas de accidents de transit , e fet infinitat de cursos en el meu temps lliure(temps ROBAT a la meva familia) un dells el de incendis d'interior amb un 7,30 de puntuació no e fet mes cursos per la manca de formació com be reclamem , i com jo molts companys que si no li dediquem mes temps a ser BOMBER es per que em de dur un sou a casa. Soc sindicalista i membre del comite d'empresa del ajuntament de Gelida i francament no entenc als sindicalistes de bombers que encara i saber la nostre realitat ens ataquen.
      Però encara entenc menys a l'administració que també coneix la situació i a permes tot aquest mogollon , per tant també penso que ALGÚ HAURIA de DIMITIR.
      SALUT.
      Oscar Sànchez.(BOMBER voluntari del parc de Gelida)

      Elimina
  2. Amic, sóc bomber del parc de Begues. Estic totalment d'acord amb tu. Hem de fer arribar a la població que el que reclamem no són diners (car per alguna cosa som voluntaris), sinó que reclamem una mútua d'assistència per si ens fem mal i un material una mica més digne (que tots sabem que tenim alguna peça de museu). també fóra bo que els anys de servei dedicat a la població ens computés d'alguna manera en la jubilació. Ànims, companys!

    ResponElimina
  3. Hola marc, soc el miki. No soc bomber voluntari' i nomes us volia donar les gracies per tots aquells serveis en els q ens heu donat sempre un bon cop de ma.

    ResponElimina
  4. Molt bones a tot. Sóc bomber professional o funcionari, que cadascú li digui com vulgui. Potser les coses fins ara no s'han fet bé i no és culpa ni de funcionaris ni de voluntaris, el que s'ha de fer és trobar una solució. A la majoria d'Europa funciona el model mixt de manera perfecta, però aquí només fem que criticar-nos entre uns i altres. Conec a voluntaris molt bons i funcionaris que els fotria al carrer i això últim fins i tot em fa vergonya dir-ho però no ens enganyem, no he dit cap novetat, suposo que succeeix a totes les professions. Sóc voluntari de la Creu Roja dintre de l'àmbit de Socors i Emergències i dintre tenim gent amb ASI II, TTS, infermers i metges (pels que han preguntat la formació que té un voluntari), si parlem sanitàriament ja hi ha gent que té més formació sanitària que alguns bombers. Doncs bé, durant aquests cinc anys he ingressat 0 euros a la meva nòmina de Creu Roja, sí que m'han donat un pòster, un pantaló, una samarreta... però sobretot el que m'ha donat és la possibilitat d'ajudar a la gent sense rebre RES a canvi, només el meu temps personal que li he tret a familia, amics, xicota i fins i tot a mi mateix. Mai he entès perquè un bomber ''voluntari'' cobra per realitzar les seves tasques, amb el bonic que és la paraula ''voluntari'' i com s'embruta quan li possem euros al final. I algú em dirà que si és tan bonica que hagués fet de bomber voluntari i ja estaria content, doncs bé he tingut l'opció de poder opositar objectivament com a bomber i he aconseguit poder dedicar-me i viure d'allò que més he volgut a la meva vida: ser bomber.
    És impossible mantenir únicament un sistema de funcionaris i menys amb el temps que corren però les coses s'han de fer ben fetes.
    Els bombers Voluntaris NO haurien de cobrar pels seus serveis,els bombers voluntaris NO haurien de ser escollits a dit pel cap de parc.
    Els bombers Voluntaris haurien de tenir la mateixa formació, haurien de passar una oposició més objectiva, haurien de passar les mateixes proves que els funcionaris i complir els mateixos requisits.

    D'aquesta manera tots bombers seriem iguals, amb la diferència que uns cobren per la seva feina i els altres no, per aquest motiu han escollit voluntàriament ser voluntari. Fins que això no es faci no podem dir que els dos fan la mateixa feina igual de bé o igual de malament ja que per desgràcia no tenim els mateixos coneixements . Es pot comparar un quiromasajista amb un fisio o un tts amb un infermer??

    Els polítics ja s'encarreguen de destruir el cos, no cal que ho fem també nosaltres, busquem solucions.
    Salud a tots, Xavier Martín.

    ResponElimina
  5. Bona tarda a tots. Les paraules del Xavi M. m'han fet reflexionar una mica i estic d'acord en part.
    Dic en part per una sencilla raó, i es la disponibilitat horaria que tenim els bombers voluntaris respecte a la formació. En Xavi diu que hauriem de tenir la mateixa formació que els professionals: no ho discuteixo, però a nosaltres, que en la gran majoria dels casos tenim una altre feina, ens suposaria una dedicació molt extensa en la nostra vida. Si a un aspirant a professional li suposa 9 mesos intensius a l'ISPC, a nosaltres ens pot suposar fins a 2 anys. Evidentment seria ideal tenir tots el mateix nombre d'hores de formació, tant els professionals com els voluntaris, però tal i com ho fan ara es inviable.
    Sobre passar una opocició mes objectiva, res a discutir perque no se com funcionen els altres parcs. Jo només puc parlar del meu i de la meva entrevista amb el meu cap de parc i sots-cap de parc. No negaré que ells treballen a la mateixa empresa que jo, però altres company meus de feina van intentar entrar també a la mateixa convocatoria i es van quedar fora per a que entresin els que tenien millor currículum i disposició. Aquí penso que es va fer molt objectivament, ja que va ser la Regió la qui va decidir quins eren els que estaven mes "preparats", amb el vist i plau del cap de parc, evidentment.

    Lo que està clar, i reprenc les paraules del Xavi, es que no ens hem de tirar els plats al cap els Bombers, siguem voluntaris o professionals, sino tirar els plats al cap del polítics que volen destruir el cos.

    Per cert, respecte a les paraules del Senyor Del Rio, potser si que té raó en una cosa i es que "son bons als seus oficis, però no son bombers funcionaris". Evidentment, sino no seriem voluntaris ;)

    ResponElimina